O društvu

Planinarsko društvo Susedgrad u Podsusedu osnovano je 1949. godine najprije kao planinarska grupa sindikalne podružnice tvornice cementa Sloboda, vezana za Planinarsko društvo Zagreb. Prvi predsjednik Društva bio je Dalibor Hanzalek, a tajnik Vlado Sučić. Godine 1950. Društvo se osamostalilo pod imenom PD Susedgrad.

Sa promjenom imena dolazi i do afirmacije Društva u Podsusedu i uskoro ono broji preko 200 članova. Organizirani su izleti po Hrvatskoj i Sloveniji. Članovi Društva nižu uspjehe, tako je 1951. godine, na veliko zadovoljstvo osvojen najviši vrh Julijskih Alpi – Triglav (2864 m).

Odlukom općinskih vlasti u Podsusedu, 1952 g. Društvu je na korištenje dana stara lugarnica podno starog grada Susedgrada, za uređenje društvenih prostorija te otvaranje planinarskog doma. Godinu dana nakon, 1953., dom je otvoren zahvaljujući velikom entuzijazmu članova Društva i uz svesrdnu pomoć i potporu stanovnika Podsuseda.

Tijekom 60-tih, te do sredine 70-tih, predsjednik Društva bio je Borivoje Vuksan, tadašnji ravnatelj osnovne škole u Podsusedu.

Sredinom 70-tih, dolaskom Drage Stanišaka na mjesto predsjednika Društva, dolazi do podmlađivanja Društva i smjene generacija. Godine 1978. organiziran je prvi pohod na zapadni dio Medvednice - Kamene svate, te se na inicijativu Drage Stanišaka rodila ideja o gradnji skloništa na Kamenim svatima (480m).

Od Stjepana i Milana Peršin otkupljeno je zemljište, odrađeni su iskopi za temelje, a Društvo je od Vodoprivrede dobilo rashodovanu baraku koja je rastavljena, te na rukama, ramenima i leđima članova dopremljena na Kamene svate. Četiri godine kasnije, 1982., Društvo se moglo pohvaliti i nazdraviti otvorenju završenog skloništa.

Stalnim ulaganjem, dograđivanjem te dobrovoljnim i entuzijastičkim radom članova, sklonište je tijekom godina izraslo do današnje veličine. Uz dežurstva članova nedjeljom i praznicima postalo je jedno od najposjećenijih planinarsko-izletničkih odredišta na Medvednici. 2007. godine obilježeno je 25 godina skloništa, a 2008. g. održan je 30. tradicionalni pohod na Kamene svate, koji se organizira prvu nedjelju u mjesecu rujnu.

Nakon Drage Stanišaka na mjesto predsjednika biva biran Branko Jurinec, svima poznatiji kao Kunf i on ostaje na čelu Društva do svoje smrti 2000. godine.
U dvadesetak godina predsjedavanja postao je simbol i zaštitno lice Društva, zbog svoje blage i neizmjerno vesele naravi, humorističnog, neiskvarenog pogleda na svijet i ljude, uvijek spreman pružati pomoć drugima. Zbog njegovih vrlina i zasluga, Društvo svake godine u travnju organizira Kunfov pohod na Kamene svate, kojim mu odajemo primjerenu i zasluženu počast.

Nakon Kunfa, za predsjednika je izabran Ivica Župančić - Dado. Nakon Ivice Župančića koji je bio preko deset godina na čelu Društva za predsjednika biva izabran Mijo Ferenčin. Mijo je bio predsjednik jedan mandat jer se radi bolesti nije mogao kandidirati za novi. Miju zamjenjuje prva predsjednica u povijesti našeg malog kolektiva, Lidija Milić - Lila. Lila nas je vodila dva mandata. Nakon Lile za predsjednika je izabran Matija Bosak pod čijim budnim okom Društvo danas djeluje.

U toku i nakon Domovinskog rata, broj članova znatno se smanjio, što je i razumljivo, pa je manji broj članova održavalo aktivan rad Društva, ali s vremenom se i to mijenja i unatrag par godina veseli nas povećanje broja članova, što nam je na čast. Inicijativom i vrijednim radom novih članova obnovljeno je sklonište na Kamenim svatima te su se intenzivirali društveni izleti.

Danas Društvo broji 120-tak članova od kojih neki prednost daju planinarenju, neki više održavanju skloništa i druženjima na Kamenim svatima, pa možemo reći da su svi zadovoljni i da svaki član u Društvu može naći nešto za sebe.

Uprava Društva poduzima nove korake osmišljavanjem programa aktivnosti i rada, a u svrhu promoviranja Društva i okupljanja novih članova, populariziranja planinarstva i boravka u prirodi i u našoj maloj sredini. Želimo zainteresirati što više ljudi, ljubitelja prirode, koji će sudjelovati u radu Društva, brinuti za očuvanje okoliša, družiti se i zabaviti te provoditi slobodno vrijeme u prekrasnoj prirodi hrvatskih i stranih planina u dobrom i veselom društvu.
Tijekom postojanja Društvo je zabilježilo izvanredne planinarske uspjehe koji su dokazani brojnim priznanjima i osvojenim vrhovima Austrije, Italije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore…, izletima po Gorskom kotaru, Velebitu, Dinari, Istri, sjeverozapadnom dijelu Hrvatske i Jadranskim otocima.

PD Susedgrad je preko 60 godina aktivno u Podsusedu, nekad više,nekad manje uspješno, sa više ili manje članova, ali je opstalo do današnjih dana te se uspjesima može mjeriti i stati uz bok nekim od najvećih planinarskih društava Hrvatske. Kao rezime, možemo reći da je 60 godina prošlo brzo i uspješno, a možemo se i moramo nadati da će buduće generacije ne samo održati rad i postojanje Društva već ga i unaprijediti i nadmašiti.

 

Nikola Sedmak
tajnik PD Susedgrad