Obilaznice

O 4 godišnja doba na Kamenim svatima

Pošli smo od osnovne ideje da na sklonište privučemo što više posjetitelja, da na neki način te Kamenjake populariziramo i vratimo im planinare. U to je doba među mlađima u društvu vladala pomama za sakupljanjem žigova. Bog te pitaj kakvih sve ne transverzala. Malih, većih i još većih. Ajmo i mi imati svoju transverzalu. Trebalo je smisliti nešto novo, nešto što još nitko nema. Svi su imali proljeće, ljeto, jesen i zimu, ali se nitko dotad nije dosjetio ta godišnja doba iskoristiti u dovlačenju planinarskih naivaca na besplatan čaj. Skicirao sam značku na komadu papira, jedan dečko koji je bio nekakve grafičke struke to je doradio i stavio na film i uskoro smo imali gotove male zelene knjižice i lijepu značku s četiri simbola. U osmišljavanju značke najviše mi je problema zadavao simbol za jesen, no na kraju su mi ona dva jadna usputna vinograda koja smo svake jeseni brstili dali inspiraciju.

Zamka je postavljena. Svaki dobronamjerni planinar koji se pomamio za lijepom značkom i kupio knjižicu morao je doći na sklonište najmanje četiri puta u godini dana da bi značku i dobio. Nikakvo moljakanje dežurnih da se koji od majušnih žigova dobije preko reda nije pomagalo. Tu smo bili tvrđi od stijena u okolici. Kad danas svratim na sklonište, drago mi je vidjeti da se knjižice još prodaju i da posjetitelji i dalje marljivo udaraju žigove. Znači još se uvijek, i nakon više od dvadesetak godina, gore nije izvrtjela kompletna planinarska populacija. Još će se gore popiti besplatnog čaja.

Ta mala okrugla značka moj je mali trag koji sam ostavio u Društvu i zbog toga sam posebno zadovoljan. I svi oni ljudi, djeca, mladići i djevojke koji su tih godina prošli kroz Društvo, svi su oni ostavili nekakav trag za sobom. Nekima od tih ljudi zaboravilo se čak i ime, ali neki su detalji ostali urezani u sjećanje zauvijek. I to je ono što će današnje i bivše članove Društva na neki način zauvijek povezivati.

Autor obilaznice Buško

PROPOZICIJE OBILAZNICE

Svaki planinar je dužan jednom godišnje tj.jednom kroz svako godišnje doba doći na Kamene svate te utisnuti odgovarajući žig kojega dobiva kod dežurnog domara. Nakon što je knjižica ispunjena dobiva se spomen značka. Značka je trenutno crvene boje, nakon što je bila plave, a prije toga zelene boje.

 

Zašto obilaznica Hej-lop

Razmišljajući kako da dam svoj prilog obilježavanju dvadesetpete obljetnice postojanja Planinarske kuće pod Kamenim svatima, a isto tako da pozovem one koji još nisu posjetili ovu kuću na najzapadnijem dijelu Medvednice dosjetio sam se da bih mogao osmisliti obilaznicu koja je malo drugačija od ostalih, a koja opet ne zahtjeva od članova Društva previše angažiranja oko njenog održavanja. Tako sam došao na ideju da bih mogao kao kontrolne točke obilaznice, osim Kuće pod Kamenim svatima i nedalekog vrha Kameni svati za preostale kontrolne točke kojih bi trebalo biti 25, staviti isto tako kuće i vrhove koji imaju neke sličnosti s ovim obveznim točkama, pa sam zaključio da bi to mogla biti blizina kuće od pripadajućeg vrha. Pregledavajući planinarsku literaturu pronašao sam i u Hrvatskoj i u Sloveniji mnogo takvih potencijalnih točaka od kojih su točke u Hrvatskoj i navedene u obilaznici kao moguće točke za pomoć obilaznicima.

Poslije toga uslijedila je sama realizacija u kojoj mi je pomoglo nekoliko suradnika. To je u prvom redu Branka Očić a u tehničkoj realizaciji dnevnika obilaznice Bernard Margitić i Alan Čaplar. Alan Čaplar je ujedno i autor značke obilaznice Hej-lop. Ostalo je povijest.

Autori
Donat Gašljević
Branka Očić

PROPOZICIJE OBILAZNICE

Kontrolne točke su planinarske kuće koje se nalaze u blizini vrhova te vrhovi u čijoj se blizini nalazi planinarska kuća. Osnovno pravilo je da parovi-kuća+vrh nesmiju međusobno biti udaljeniji više od 30min hoda. Jedina obavezna točka tj.par je kuća na Kamenim svatima i vrh Kameni svati. U nedostatku žiga posijet se može dokazati fotografijom. Za ispravno popunjen dnevnik PD Susedgrad nagrađuje obilaznika značkom i upisuje ga u evidenciju obilaznika.